Ekonomi

Brent petrol aşağı

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varili 75,75 dolardan işlem görüyor.

Dün 76,75 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 76,29 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.15’te kapanışa göre yüzde 0.7 düşüşle 75.75 dolar oldu. Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolün varili 71,26 dolardan alıcı buldu.

Dünyanın en büyük petrol tüketicileri ABD ve Çin’den gelen karışık ekonomik veriler, küresel ekonomik durgunluk endişelerini artırırken, fiyatların gerilemesine katkıda bulundu.

Suudi Arabistan’ın Temmuz ayında petrol üretimini günde 1 milyon varil ek kısma kararının ardından petrol fiyatları Pazartesi günü 1 dolardan fazla yükseldi. Ancak, ekonomik yavaşlamaya ilişkin artan korkular, Salı gününden bu yana petrol fiyatlarına son vererek OPEC+ kümesinin fiyatları destekleme çabalarını aşındırdı.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in Mayıs ayında beklenenden çok daha hızlı daraldığı ve ithalatın daha yavaş da olsa azaldığı yönündeki haber akışı fiyatları baskılıyor. Çin’in Mayıs ayındaki dış ticaret fazlası 65,8 milyar dolar ile beklentilerin altında kaldı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikalarına ilişkin belirsizlikler de yatırımcıların temkinli davranmasına neden oluyor. Para piyasalarında fiyatlamalarda Banka’nın politika faizini yüzde 81 olasılıkla sabit tutacağı öngörülürken, nihai faiz oranının yüzde 5,25-5,50 aralığında belirleneceği yönündeki beklentiler gücünü koruyor.

Öte yandan Amerikan Petrol Enstitüsü, geçen hafta ülke ham petrol stoklarında bir önceki haftaya göre 1 milyon 710 bin varil düşüş yaşandığını açıkladı. Piyasa beklentisi 1 milyon 500 bin varil artış olacağı yönündeydi.

Stoklardaki düşüş, yurt içinde talebin yüksek olduğu algısını yaratarak fiyatların aşağı yönlü hareketini sınırladı. ABD Güç Bilgi İdaresi’nin resmi stok verileri bugün açıklanacak.

Uzmanlar, yaz seyahat sezonunun yaklaşmasıyla birlikte arz daralması paniğinin önümüzdeki aylarda akaryakıt ve jet yakıtı talebini artıracağını ve fiyatların 80-90 dolar aralığında seyredebileceğini tahmin ediyor.

Teknik olarak Brent petrolde 75,89-76,02 dolar aralığının direnç, 75,66-75,56 dolar aralığının dayanak olarak takip edilebileceği belirtiliyor.

habergonen.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu