Teknoloji

Araştırma: Evrim, yaşamdan önce başlamış olabilir

David Nield

Bilim adamları, amino asitlerin yaşam için gerekli olan birincil bileşenleri nasıl oluşturduğuna dair daha doğru bir anlayışın kilidini açmayı umarak, yaklaşık 4.6 milyar yıl önceki tarihinin en erken döneminde Dünya’nın koşullarını tam olarak simüle ettiler. Ortaya çıkan amino asitler, organizmalarda birçok hayati rol oynayan proteinleri oluşturur. Bu yeni araştırma, aralarından seçim yapabileceğiniz daha pek çok şey varken, neden belirli bir 20 ‘kanonik’ amino asit setinin protein üretiminde tekrar tekrar kullanıldığını anlamaya yardımcı olmak için tasarlandı.

GİZEMLİ SEÇİM SÜRECİ

Bu 20 amino asidin, oluşum aşamasında Dünya atmosferinden ve göktaşı modüllerinden gelen 10 ‘ilkel’ asitten ve buna sonradan eklenen 10 ‘ardıl’ asitten oluştuğu düşünülmektedir; ancak son 10 amino asit söz konusu olduğunda seçim sürecinin nasıl işlediği bilinmiyor.

ABD, Maryland’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nde kimyager olan Stephen Fried, “İnsanlardan bakterilere ve arkelere* kadar her organizmada aynı amino asitleri bulursunuz ve bunun nedeni, dünyadaki her şeyin bir organizmanın kökenine sahip olmasıdır. tüm canlıların atası “Bu atanın içerdiği aminoasitleri özümseme sürecini şekillendiren olayları açıklıyoruz.”

Araştırmacılar, ilkel protein sentezini yeniden yapılandırarak, eski organik bileşiklerin proteinlere uyması için en uygun amino asitleri seçeceğini ve onları makul işlevler için uyarlayacağını ortaya çıkardı. Başka bir deyişle, şu anda bu seviyede bile, bir evrim veya doğal seçilim süreci iş başındaydı: Seçilenler, en kolay elde edilebilen amino asitler değil, makul bir iş için en uygun olanlardı. Bilim adamları, milyarlarca yıl önce, diğer amino asitlerin çekirdek kümenin bir modülü olarak seçilmesi durumunda, yaşamın yapı taşlarını oluşturma sürecini yürütmede çok verimli olmayacağını belirlediler.

EVRİM BİYOLOJİDEN ÖNCE ORTAYA ÇIKMIŞ OLABİLİR

Fried, “Protein şekillendirme, temelde, gezegenimizde yaşam ortaya çıkmadan önce bile gelişmemize izin verdi” diyor. “Bir biyoloji almadan önce evrim geçirmiş olabilirsin; “DNA oluşmadan önce bile yaşam için yararlı olan kimyasallar için doğal seçilime sahip olabilirsiniz.”

Proteinler de dahil olmak üzere moleküllerin, yaklaşık 3,8 milyar yıl önce kolay organizmaları meydana getirmeye başladığı sanılıyor; Yine de, bilim adamlarının keşfetmeye çok hevesli oldukları, Dünya tarihinin daha eski bir parçası. Araştırma grubu, özellikle, 10 “ardıl” amino asidin, DNA replikasyonunu ve yaşam süresini yönlendiren proteinlerin üretimini sağlayan protein şekillendirme yetenekleri nedeniyle seçildiğini savunuyor.

Bu araştırma bize diğer gezegenlerde ve kendi gezegenimizde yaşayan mikroorganizmaların potansiyeli hakkında daha fazla şey öğretebilir: Göktaşları aracılığıyla Dünya’ya taşınan amino asitlerin aynısı, Evrendeki diğer birçok yerde bulunabilir. Fried, “Evren amino asitleri seviyor gibi görünüyor” diyor. “Belki başka bir gezegende yaşam bulsaydık, bizimkinden bu kadar farklı olmazdı.”

Araştırma Journal of the American Chemical Society’de yayınlandı.

*Archaea, (Archaea veya Archaebacteria) canlı organizmaların önemli bir parçasıdır.


Yazının orijinali Scitech Alert sitesinden alınmıştır. (Çeviri: Tarkan Tufan)

haber-buyukcekmece.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu