Haber

Ukrayna’da silah alımlarında 40 milyon dolarlık yolsuzluk

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), eski bir Ukrayna Savunma Bakanlığı yetkilisinin de aralarında bulunduğu beş kişinin silah alımında yaklaşık 40 milyon dolar yolsuzluk yaptığının tespit edildiğini duyurdu. Söz konusu kişiler hakkında soruşturma başlatıldığı, yolsuzlukla suçlanan eski bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin ülkeyi terk etmek üzereyken yakalanarak gözaltına alındığı açıklandı.

Ukrayna istihbarat birimi SBU, Savunma Bakanlığı Askeri ve Teknik Politika, Silahlanma ve Askeri Teçhizat Geliştirme Dairesi’nin mevcut başkanının, yolsuzlukta kullanılan paravan şirketin yöneticisi ve yardımcısının ve bir paravan şirketin kontrol kurulu üyesinin olduğunu bildirdi. Slovakya’da kayıtlı bir şirket de olayın şüphelileri arasında yer alıyor.

SBU’dan yapılan açıklamada, şüphelilerin 2022 yılı Ağustos ayında ülkeye 100 bin havan mermisi temini için batıdaki Lviv kentindeki askeri teçhizat tedarikçisi bir firmaya yaklaşık 36 milyon euro aktardığı, bu firmanın da para transferi yaptığı belirtildi. mermileri göndereceği belirtilen yabancı firmaya teslim etti.

Açıklamada, “Anlaşmaların sonuçlarına göre Aralık 2022’de mayın tedariğine başlamayı taahhüt ettiler ancak bugün itibarıyla Savunma Bakanlığı yüzde 97 ön ödemeli sözleşme için herhangi bir alım yapmadı.” SBU ayrıca yurt dışına götürülen paranın Balkanlar’daki bir bankaya aktarılmaya çalışıldığının belirlendiğini kaydetti. Söz konusu paraya el konulduğu ve Ukrayna hazinesine aktarılması için işlemlerin başlatıldığı bildirildi.

BATI, KIEV’İN YOLSUZLUKLA MÜCADELE ETMESİNİ İSTİYOR

ABD ve Almanya başta olmak üzere Batılı ülkeler, Rusya’ya karşı savaşan ülkeye askeri açıdan destek veriyor. Avrupa Birliği (AB) de geçtiğimiz Aralık ayında Brüksel’de düzenlenen zirvede Ukrayna ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasına karar vermişti. Ancak Birlik, ülkede AB’nin müzakere kriterlerine uygun reformların yapılmasını da talep ediyor. Bu taleplerin başında yolsuzluğun uzun süredir yaygın olduğu ülkede yolsuzlukla etkin bir mücadele verilmesi geliyor.

Ukrayna, Rusya’nın saldırısıyla başlayan savaş sırasında farklı yolsuzluk skandallarına sahne oldu. Eski Savunma Bakanı Oleksey Reznikov, askeri üniformaları normal fiyatların çok üzerinde fiyatlarla temin etmekle suçlanmış, Reznikov geçtiğimiz Eylül ayında bu nedenle görevden alınmıştı.

Geçen Ağustos ayının başında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, askeri personel alımından sorumlu bölge ofislerinin tüm yöneticilerini görevden aldı. Aralık 2023’te Milli Savunma Bakanlığı’nda görev yapan üst düzey bir bürokrat yolsuzluk suçlamasıyla yeniden görevden alındı, söz konusu şüpheli tutuklandı. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu