Haber

Sudan Savunma Bakanlığı emekli askeri çalışanı silaha sarılmaya çağırdı

Sudan Savunma Bakanı Yasin İbrahim, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, “İsyancı güçler (HDK) insani ateşkesi ihlal etmeye ve bazı kurumlara saldırmaya devam ediyor” dedi.

HDK’yı devlete yakın bazı simgeleri aşağılamakla ve emekli ordu mensuplarını gözaltına almakla suçlayan İbrahim, “Ordudan emekli olmuş tüm subay, astsubay ve erleri, eli silah tutan herkesi harekete geçmeye çağırıyoruz. kendilerini, ailelerini, komşularını ve namuslarını korumak için silaha sarılmak üzere en yakın askeri merkeze gitti” ifadelerini kullandı.

Sudan Komünist Partisi de dün HDK’nın başkentin Hartum 2 ilçesindeki parti genel merkezine baskın düzenlediğini belirterek, bazı malların yağmalandığını ve merkezde önemli hasar meydana geldiğini kaydetti.

Sudan’da taraflar 22 Mayıs’ta bir haftalık insani ateşkes ilan etti.

SUDAN’DA STK ORTASINDA ORDU İLE ÇATIŞMA

Ordu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde tamamen orduya entegre edilmesini talep ederken, HDK yaklaşık 100 yıllık bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıkladı. Sivil bir hükümetten 10 yıl sonra. Savaş ve tırmanan gerilim, 15 Nisan sabahı başkent Hartum ve çeşitli kentlerde taraflar arasında silahlı çatışmaya dönüştü.

HDK, 2019’da darbeyle devrilen Devlet Başkanı Ömer El Beşir döneminde isyancılara karşı mücadele etmek, sınırları korumak ve Darfur’da düzeni sağlamak amacıyla bir milis yapılanması olarak kuruldu. 2013 yılında Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatına geçmiş ve sonrasında giderek bağımsız bir yapıya kavuşmuş, onbinlerce üyesi bulunmaktadır.

Ülke içinde bir milyondan fazla insanın yerinden edildiğini belirten Birleşmiş Milletler, çatışmalar nedeniyle 300 bin kişinin komşu ülkelere kaçtığını duyurdu. Sudan Sağlık Bakanlığı, çatışmaların başlamasından bu yana 709 kişinin öldüğünü ve 5 bin 424 kişinin yaralandığını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu