Ekonomi

İspanya’da kuraklık nedeniyle bitkisel üretim azaldı, ithalat artacak

1. İspanya’da kuraklıktan etkilenen mahsullerin çeşitli görüntüleri

3. İspanyol tarımından çeşitli görüntüler

5. İspanyol tarımından çeşitli görüntüler

İspanya hükümeti, yıllık zeytinyağı üretimindeki açığın yanı sıra kuraklık nedeniyle üretimi azalan buğday ve mısır ithalatını da artıracağını duyurdu.

Tahıllar, yağlı tohumlar ve baklagiller de dahil olmak üzere mahsullerin verimi bu yıl kuraklık nedeniyle önemli ölçüde azaldı.

“Olağan 30-35 milyon tonluk tüketimi karşılamak için yurt dışından 20-21 milyon ton satın almamız gerektiğini tahmin ediyoruz.”

İspanya’da tahıl üretiminin 2022 yılına göre yüzde 40 düşüşle 11 milyon ton civarında olması bekleniyor.

Temel olarak sulama için gerekli suyun bulunmaması nedeniyle bir önceki yıla göre arpa veriminde yüzde 39, yumuşak buğdayda yüzde 36 ve mısırda yüzde 20 oranında düşüş kaydedildi.

Bu dönemde zeytinyağı üretiminde geçen yıla göre yüzde 55 oranında düşüş yaşanırken, fiyatlarda geçen yıla göre yüzde 50’den fazla artış yaşandı.

“Bu bir umut mesajıdır, çünkü şu anda elimizde bulunan araçlarla bu duruma müdahale edebileceğimize inanıyorum ve bu sadece insan yaşamı için değil, aynı zamanda gıda üretimi için de kesinlikle gereklidir.”

İspanya hükümeti, 2023 yılının tarım sigortası tarihinde en yüksek hasar oranının görüldüğü yıl olacağını ve toplam tazminatın 1 milyar avroyu aşacağını, bunun yaklaşık 460 milyon avronun kuraklıktan zarar gören işlere ayrılacağını iddia ediyor.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Madrid’den bildiriyor. (XHTV)

haber-muratli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu