Ekonomi

Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı Adana’da Başladı

Adana’da düzenlenen “Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı ve Konferansı” başladı.

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin destekleriyle düzenlenen etkinlik, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, açılış töreninde, Adana’da değerli bir fuarın ilkini düzenlediklerini söyledi.

Sanayi devrimiyle birlikte insanların doğayı kirletmeye başladığını belirten Köşger, “Ben her zaman söylüyorum, bunu en çok Batılı dostlarımız yaptı. En gelişmiş ülkeler doğayı en çok yok ediyorlar. Doğayı en çok kirleten ve zarar verenler de onlardır. Artık onlar yapıyor.” sonuçlarına tüm dünyaya, hepimize katlanmaya çalışıyorlar.” “Batılılar bunu yaptı diye biz de bunu yapmayacağız. Dünya bizim ortak gezegenimiz ve gidecek başka yerimiz yok. Dolayısıyla burayı korumamız, korumamız ve bu konuda onlara örnek olmamız gerekiyor.” dedi.

Adana’nın geri dönüşüm sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu belirten Köşger, kentte bu alanda çok sayıda firmanın bulunduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre Türkiye’de geçen yıl 29,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere 109 milyon ton atık oluştuğunu belirten Köşger, şöyle devam etti:

“109 milyon ton atık ürettik ama bir yandan da başta Adana olmak üzere Batılı ülkelerden tırnak içinde söylüyorum ‘çöp’ ithal ediyoruz. Ayrıştırılmış atık ithal ediyoruz. Bu aslında bizim için soru işareti, Odaklanmamız gereken bir konu. Özellikle yerel yönetimlerimizin bu konuya odaklanması gerekiyor.” Yapılması gereken bir konudur. Atık aynı zamanda ham bir element ve doğal bir kaynaktır. Dönüştürmeyi biliyorsanız, plastik, metal, organik madde dahil atık dediğimiz her şey faydalı şeylerdir, dönüştürülmeleri gerekir. Belediyelerimiz ve yerel yönetimlerimizin bir an önce bu konuda harekete geçmesi ve bu atıkların ayrıştırılması gerekiyor. “Vahşi depolamayı bırakıp bunları ayrıştırıp doğal kaynağa dönüştürmemiz lazım. Bu ithalatı da kesmemiz lazım. Yani ülke olarak 109 milyon ton atık üretiyoruz. Bunları ayrıştırıp doğal kaynaklara dönüştürebilmemiz lazım. onları ham elementlere dönüştürün.”

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında tüm dünyanın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ve bu dayanışma duygusunun doğayı korumak için devam etmesi gerektiğini söyledi.

Buna gelişmiş ülkelerin öncülük edeceğini belirten Damka, “Coğrafyamız açısından bize en yakın ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti bu geri dönüşüm konusunda hem Türk Cumhuriyetleri hem de Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte bize öncülük etmelidir. Balkanlar. Umarım bugün ikimiz de buradayızdır.” “Özel sektörde hem devletin hem de belediyelerin yaptığı çalışmaları yakından inceleyeceğiz. Kendi ülkelerimize de aktarılması için çaba göstereceğiz.” dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Cafer Poyraz, çalışmalarını anlatarak, sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği eylem planı raporu hazırladıklarını söyledi.

ÇOİM yararına atıl metal parçalar sergisi

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Kahramanmaraş merkezli depremde uzuvlarını kaybeden çocukların rehabilitasyonu için kurdukları Çocuk Esirgeme Merkezi.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da iş dünyasında yeşil dönüşüm adımlarını hızlandırmaları gerektiğine dikkat çekti.

REWA Anadolu İcra Komitesi Lideri Ebru Can da 3 gün sürecek fuara bölümün önde gelen firmalarının yanı sıra Kırgızistan, Kosova, Macaristan, Orta Doğu ve Avrupa’dan ziyaretçilerin geleceğini belirtti.

Kırgızistan heyeti başkanı Elvira Borombaeva, fuara iş adamlarının yanı sıra Kırgızistan Cumhurbaşkanlığına bağlı yatırım ajansının müdür yardımcısı ve ekibinin de yer aldığı bir heyetle katıldıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından tasarımcı Zeliha Sunal’ın kağıt, metal, plastik ve tekstil atığı gibi hammaddelerden yarattığı kıyafetler “Bir İleri Dönüşüm Defilesi”nde sergilendi.

Fuar 17 Şubat’a kadar açık kalacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu