Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı arttı

Dün 78,33 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,99 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün kapanış saat 09.44’e göre yüzde 0,09 artarak 78,06 dolara ulaştı. Aynı zamanda West Texas Intermediate (WTI) ham petrolünün varili 72,84 dolardan satıldı.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi ve Orta Doğu’da devam eden gerilim nedeniyle petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor.

ABD dolar endeksi 09.43 itibarıyla dün kapanışa göre yüzde 0,12 azalarak 104.189 dolara ulaştı. Zayıf doların döviz kullanıcıları için petrolü daha ucuz hale getirerek talebi artırması bekleniyor. ABD dolarının diğer para birimleri karşısında zayıflaması petrol fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu.

ABD’nin Ortadoğu’da Husilere yönelik saldırıları bölgede arz kesintisi olabileceği endişelerini artırmaya devam ediyor. Husilerin Kızıldeniz’deki gemileri hedef alarak önemli ticaret yolunu bozmasının da petrol sevkiyatlarını olumsuz etkileyerek fiyatları artırması bekleniyor. Yemen’deki İran destekli Husiler, ABD ve İngiltere’nin Ocak ayından bu yana Yemen’e 300 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Piyasa oyuncuları, dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD’nin ham petrol ve akaryakıt stoklarına ilişkin gün içinde yeni bilgilerin açıklanmasını bekliyor. Amerikan Petrol Enstitüsü’ne göre ülkedeki ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 2 milyon 500 bin varil azaldı. Stokların azalması ülkede talebin arttığına, dolayısıyla fiyatların yukarı doğru hareket ettiğine işaret ediyor.

Öte yandan dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD’de Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentilerini ertelemesi ve Çin’den gelen zayıf ekonomik verilerin talep görünümünü olumsuz etkileyeceği endişesi petrol fiyatlarındaki artışı sınırladı.

Brent petrolünde teknik olarak 78,68 ile 80,39 dolar aralığının direnç, 76,97 ile 75,26 dolar aralığının ise destek alanı olarak görülebileceği belirtiliyor.

haber-kalecik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu