Ekonomi

Arjantin yeni başkanını ve ekonomi politikasını seçiyor

Yüksek eğitimli nüfusu ve bölgedeki güçlü ekonomik potansiyeli nedeniyle Brezilya ve Meksika’dan sonra Latin Amerika’nın üçüncü büyük ekonomik gücü olan Arjantin, başkanlık seçimlerinin ilk turu için dün sandık başına gitti.

Seçim yarışının, 13 Ağustos’ta yapılan önseçimlerde en yüksek oyu alan aşırı sağ popülist aday Javier Milei ile ana muhalefet ittifakının adayı Patricia Bullrich ve iktidardaki “Peronist” ittifak ile iktidardaki “Peronist” ittifak arasında geçmesi bekleniyor. Şu anki Ekonomi Bakanı Sergio Massa.

Ülkede cumhurbaşkanı olmak için 5 adayın yarışacağı belirtilmesine rağmen tüm anketlerde Milei, Bullrich ve Massa’nın öne çıkması nedeniyle diğer adaylara pek şans verilmiyor. Arjantin’de genel seçimler öncesinde yapılan anketler Milei’nin ilk turda kazanacağını gösteriyor.

Pek çok anket şirketinin seçim araştırmasında Milei’nin ortalama oy oranı yüzde 34,6 olarak görünüyor; Massa yüzde 30,4, Bullrich ise yüzde 26,1 olarak gösteriliyor. Ülkedeki seçim yasasına göre bir adayın devletin lideri seçilebilmesi için ön seçimde geçerli oyların yüzde 45’ini alması ya da en yakın rakibiyle arasında yüzde 10 fark olması gerekiyor.

Seçimlerin ilk turunda bunlar olmazsa halk 19 Kasım’da yeniden sandık başına gidecek. Ekonomist ve Özgürlüğü İlerletme Partisi’nin (La Libertad Avanza) adayı Milei, ülkede tartışmalara yol açtı. Arjantin Merkez Bankası’nın kapatılması ve dolarizasyonu savunmasına.

Kendine özgü bir yaşam tarzına sahip eski televizyon yıldızı 52 yaşındaki Milei, bazı bakanlıkların kapatılması, devlete bağlı tüm işletmelerin özelleştirilmesi ve kamu harcamalarının azaltılması gerektiğini vurguluyor.

Mevcut durumdan memnun olmayan kitleler arasında popülaritesi hızla artan Milei, seçildiği takdirde Arjantin’de görülmemiş “radikal değişiklikler” yapacağını söyledi. Önseçimleri ikinci sırada tamamlayan Değişim İçin Birlikte Koalisyonu’nun 67 yaşındaki lideri Bullrich, suç örgütlerine karşı sıkı bir mücadele ve kamu harcamalarında kesinti sözü veriyor.

Vatan İçin Birlik adayı Ekonomi Bakanı Massa, ön seçimlerde yüzde 27 oy alarak 3. sırada yer almasına rağmen Milei’ye en çok meydan okuması beklenen adaylar arasında yer alıyor. Ülkede “süper bakan” olarak anılan 51 yaşındaki Massa, ABD ve finans çevreleri tarafından destekleniyor.

Diğer adaylar arasında, Ülkemiz İçin Yapalım Partisi’nin adayı olan Cordoba eyaleti Valisi Juan Schiaretti, kırsal kalkınmayı, uyuşturucuyla mücadeleyi ve orta ve küçük işletmelerin desteklenmesini savunuyor. Sol ve Personel Cephesi adayı aktivist Myriam Bregman, Uluslararası Para Fonu (IMF) politikalarından tamamen ayrılmayı düşündüğünü, istihdamın ve taban fiyatın artırılması için çalışacağını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu