Haber

Alman Türk Toplumu vatandaşlığa geçişte artış bekliyor

Alman-Türk Toplumu (TGD), koalisyon hükümetinin Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıracak bir yasa değişikliği üzerinde anlaşmaya varmasının ardından bir açıklama yaptı.

Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) haber sitesine konuşan TGD Lideri Gökay Sofuoğlu, çifte vatandaşlığa izin verecek bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte özellikle ikinci nesil Türk asıllıların Alman vatandaşlığına başvurularında büyük artış beklediğini söyledi. Almanyada. Sofuoğlu, Alman makamlarının bu başvuruları değerlendirebilmek için daha fazla personele ihtiyaç duyacağına dikkat çekti.

TGD’nin internet sitesinde de açıklamalarına yer verilen Sofuoğlu, Alman-Türk Toplumu olarak uzun süredir bekledikleri bu yasa tasarısını memnuniyetle karşıladıklarının ancak her istediklerini kapsamadığının altını çizdi.

Tasarının Yahudi aleyhtarı veya ırkçı eylemlerde bulunan kişilere vatandaşlık verilmemesinin anlaşılır olduğunu belirten Sofuoğlu, “Ancak bu bir zihniyet testine dönüşmemeli. Bu maksatlı değil.” Tasarıda “suç” yerine “eylem” kelimesine yer verildiğine işaret eden Sofuoğlu, bu durumun kişilerin düşünce özgürlüğüne müdahale edebilecek görüşleri nedeniyle vatandaşlık verilmemesi ihtimaline kapı araladığını savundu. konuşma veya gösterilere katılımları.

ALMAN KRİTERLERİ

Ayrıca Sofuoğlu, 1960’lar ve 1970’lerde Türkiye’den Almanya’ya “misafir işçi” olarak gelen göçmenlerin Almanca konuşma kriterinden tamamen muaf tutulması gerektiğini savundu.

Tasarı, Haziran 1974’ten önce Almanya’ya gelen “misafir işçilerin” yazılı dil sınavını geçme gerekliliğini kaldırıyor. Teklif, söz konusu kişilerin Alman vatandaşlığını kazanabilmeleri için günlük hayatta kullanılabilecek düzeyde Almanca bilmelerini yeterli kılmakta ve bu dil düzeyinin ölçülmesi için sözlü mülakat öngörülmektedir. Ancak Sofuoğlu bu kriterin de kaldırılmasını istiyor. TGD Önderi, “Almanya’nın inşasına katkıda bulunan bu kişilerin vatandaşlık almalarının daha da kolaylaşması iyiye işaret olacaktır” dedi.

Almanya’da yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan yaşıyor. Alman-Türk Derneği de dahil olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının 16 Haziran’a kadar tasarıyla ilgili görüş bildirme hakları bulunuyor.

KANUN ÖNERİSİNDEKİ YENİLİKLER

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, vatandaşlığa geçişi kolaylaştıracak yasa değişikliği konusunda dün anlaşmaya vardı.

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yasa tasarısı, en az sekiz yıl olan yasal ikamet şartını beş yıla indiriyor. İyi düzeyde Almanca bilen ve toplumla uyum sağlamış kişiler için bu süre üç yıla kadar indirilebilir. Bu yasa tasarısında da kendi kendine yetme ve sosyal yardım almama koşulları korunmuştur.

Öneri aynı zamanda çifte vatandaşlığı Almanya’da yeniden mümkün kılıyor. Mevcut yasaya göre, Alman vatandaşlığı kazanmak isteyenler kendi ülkelerinin vatandaşlığından vazgeçmek zorundadır. Almanya’da sadece 2000 yılından önce geçerli olan vatandaşlık yasası çerçevesinde Alman vatandaşlığını kazananlar çifte vatandaşlığını sürdürebilir. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu