Haber

Akbelen’de Neler Oluyor? Jandarmadan Köylüye Sabah Baskını

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kısmında pürüzlenen köylülere müdahale etmek için sabah saatlerinde bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi. Limak Holding ve IC Holding tarafından yürütülen maden sahası genişletme çalışmaları, bölge halkının direnişiyle engellendi.

İkizköy sakinlerinin iki yıldır süren çabalarına karşılık bu sabah TOMA’lar eşliğinde bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi.

İkizköy eylemcilerinden Hasan Yorulmaz, “Katliam motorlarıyla Akbelen Ormanı’na girildi. Çamları da kesmeye başladılar” dedi.

Zafer Partisi Genel Lideri Ümit Özdağ, 150 yıllık çam ağaçlarının kesileceğini belirtti.

Özdağ, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

TOMA’larla Akbelen ormanlarına gelen jandarmalar interneti keserek direnen köylüleri etkisiz hale getirerek ormanın kesilmesi için uygun ortam hazırlamaya başladı. Geçen hafta gördüğümüz 150 yıllık ağaçlar kesilecek.’

Köylüler vatandaşları davet etti…

Akbelen Ormanı aktivistlerinden Esra Işık, “Bu vicdansızlıktır. Hepsine diyorum ki: Siz köyde doğmadınız mı, köyün ne demek olduğunu bilmiyor musunuz? Hadi, hadi” diye tepki gösterdi.

“Suç mu işledik, vatanımızı koruyoruz…”

Katliamı durdurmak isteyen kadınlar, ‘Biz vatanımıza, toprağımıza sahip çıkıyoruz. Bu ülkenin insanları nerede? tepki gösterdi.

Gazeteci Mehveş Konutun da “iklim değişikliği” vurgusu yaparak hükümete tepki gösterdi.

Ne oldu?

Akbelen Ormanı’ndaki 740 dönümlük alandaki ağaçların, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve IC Holding iştiraki YK Power tarafından kesilmesi amaçlandı. Nedeni ise termik santrallere linyit sağlamak için açık ocak madeni yapmaktı. Şirket bunun için gerekli izin belgelerini de almıştı ancak İkizköy halkı karara itiraz ederek nöbet tutmaya başladı.

Geçen yıl 17 Temmuz’da Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Akbelen Ormanı’na gelerek ağaçları kesme girişiminde bulundu. Ancak köylüler grupları engellemişti.

10 gün sonra Manavgat dahil Türkiye’nin birçok yerinde yangınlar çıktı ve havadan destek gelmediği için uzun süre kontrol altına alınamadı. Bu yerlerden biri de Muğla idi. Yöre halkı itfaiye ile uğraşırken, YK Güç’ün işe aldığı çalışanlar bu kez de bunun bir fırsat olduğunu söyleyerek ağaçları kesti. Yangınları bahane eden şirket çalışanları 105 ağacı kesti.

Yangınlarla mücadele eden İkizköy halkı ağaç kesilmesine karşı eylem başlatırken, bölgeye jandarma sevk edildi. Jandarma nöbet tutan köylülere orantısız bir şekilde müdahale etmiştir.

Kaynaklar: Diken / Duvar / T24

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu