Haber

AB, İsrail-Filistin çatışmasında ateşkes çağrısında bulunmayacak

Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin çatışmasında bu aşamada ateşkes çağrısı yapmayacağını açıkladı.

Basın toplantısında Gazze’deki duruma ilişkin konuşan AB Komitesi sözcülerinden Peter Stano, “Şu aşamada AB’den gelen bir ateşkes daveti yok” dedi. söz konusu.

Bunun sebebinin ise Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarının devam etmesi olduğunu belirten Stano, Hamas’ın saldırılarını sürdürmesinin yanı sıra 200’den fazla rehineyi elinde bulundurduğunu söyledi.

Stano, “Hamas’ın İsrail’e saldırısı devam ediyor. Bu durumda AB’nin mevcut tutumu bizim İsrail’in yanında olduğumuz ve İsrail’in terör saldırılarına karşı kendisini savunma hakkına sahip olduğu yönündedir. Bunun uluslararası çerçevede yapılması gerektiğini vurguluyoruz.” İnsancıl hukuk.” ” dedi.

“İnsani arama” çağrısı da yok.

AB, ateşkes çağrısı yapmamasının yanı sıra, Gazze’ye insani yardım ulaştırılabilmesi için çatışmaların durdurulması yönünde de henüz bir çağrıda bulunmadı.

Pazartesi günü gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda çatışmalara “insani duraklama” konusu görüşüldü ancak bu yönde bir çağrı gelmedi.

Bazı AB ülkelerinin insani mola çağrısı konusunda çekinceleri olduğu bildirildi. Toplantının ardından bu konuda oylama yapılmadığı, sadece görüşmelerin yapıldığı açıklandı. İnsani mola çağrısına ilişkin ayrıntılı görüşmelerin 26-27 Ekim’deki AB Başkanlar Zirvesi’ne ertelendiği belirtildi.

Borrell: AB içinde insani yardıma verilen destek artıyor

AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB içinde “insani kopuşa” verilen desteğin arttığını bildirdi.

Sosyal medyadan açıklama yapan Borrell, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde üst düzey İsrail-Filistin oturumunun yapıldığı New York’tan güzel haberlerin geldiğini belirtti.

Borrell, “Pazartesi günü AB Dışişleri Bakanları Toplantımızda yapılan görüşmeler doğrultusunda, Gazze’ye insani yardım gönderilmesine olanak sağlayacak bir insani duraklama için AB içinde destek artıyor. Tüm sivillerin hayatları eşit değerdedir ve eşit olmalıdır” dedi. korunuyor.” İfadesini kullandı.

İsrail’in Gazze baskınlarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı” adı verilen kapsamlı bir saldırı başlattı. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırmaya başladı.

Gazze’den yapılan baskınlarda 308’i asker olmak üzere 1.400 İsraillinin öldüğü, 5.132 İsraillinin de yaralandığı bildirildi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik baskınlarında 2 bin 360’ı çocuk, 1292’si kadın olmak üzere 5 bin 791 kişinin öldüğünü, 16 bin 297 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90’dan fazla Filistinlinin öldüğü belirtildi. Çatışmalarda 20’si Filistinli, 3’ü İsrailli ve 1’i Lübnanlı olmak üzere 24 gazeteci hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 39 Hizbullah üyesi, 6 İslami Cihad Hareketi üyesi, 3 Hamas üyesi ve Hizbullah merkezli Sünni Direniş Tugayı’ndan 2 üye hayatını kaybetti. Biri gazeteci olmak üzere 4 sivil. hayatını kaybetti.

Lübnan’ın düzenlediği baskınlarda 3 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu