Kurban vekalet bedeli 3 yılda yurt içinde yüzde 1019, yurt dışı için yüzde 310 arttı: ‘Sevabı ithal etmek’
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kalkınma Direktörü Ekrem Cunedioğlu, 2018-2024 yılları arasında emekli maaşı ve asgari ücretin Kızılay kurban vekalet ücretine oranını karşılaştırdı.
Kızılay, bu yıl kurban vekalet ücretini yurt dışı için 4 bin 300 lira, yurt içinde ise 11 bin 750 lira olarak belirledi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ekrem Cunedioğlu, “Sevabı İthal Etmek. Kızılay’ın kurban vekâleti bedeli 2021’den 2024’e yurt dışı için yüzde 310, yurt içi içinse yüzde 1019 arttı. Aynı dönemde asgari ücretteki artış ise yüzde 502 idi. Bu nedenle asgari ücretin yurt içi kurban vekâleti bedeline oranı 2021’de 2,69 iken 2024’te 1,45’e geriledi. Oysa aynı dönemde asgari ücretin yurt dışı kurban vekâleti bedeline oranı 2,69’dan 3,95’e çıktı” dedi.
“Emeklinin durumu daha vahim” diyen Cunedioğlu, “En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesini toplamının yurt içi kurban vekâleti bedeline oranı 2021’de 3,45’ten 2024’te 1,1’e geriledi. Piyasadaki kurbanlık fiyatları Kızılay’ın yurt içi bedelinden bile fazla. Bu durumda yurt içinde kurban kesmek veya kestirmek ücretli ve emeklilerin büyük kısmı için zor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Bu nedenle yurt dışı kurban kesimine yönelmenin, Türkiye’deki kurban kesiminin ve ülkedeki yoksulların ete erişiminin azalmasına yol açacağını belirten
“İşte tam bu zorluk anında yurt dışı opsiyonu bir sevap tamponu olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, et fiyatlarındaki artışı ithalat ile frenleme çabasına benziyor biraz. Kaş yapalım derken göz çıkarma riski var. Kurban kesimindeki yurt içi-yurt dışı farkının açılmasının yurt içinde kesilen kurban sayısını azaltma ihtimalinden bahsediyorum.
Kurbanı bir sosyal yardım mekanizması olarak değerlendirmek mümkün. Hac Suresi 28. ayette ‘Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin’ buyruluyor. Yurt dışı opsiyonuyla da yoksula yedirme görevi yerine getiriliyor ama bizim ülkenin yoksullarının pastası küçülüyor. Dini açıdan kurbanı nerede kestirdiğiniz fark etmiyor olabilir. Ancak iktisadi açıdan, sevabı ithal etmenin yurt içindeki maliyetinin, yoksulların ete erişim probleminin derinleşmesi olabileceğini söyleyebiliriz.”
(HABER MERKEZİ)